Inleiding
De Tussentijdse Rapportage 2022 is een afwijkingenrapportage. We rapporteren over de afwijkingen op de activiteiten en budgetten die in de begroting 2022 zijn opgenomen. Dit leidt tot een nieuw begroot saldo voor het jaar 2022. De afwijkingen die structureel zijn hebben effect op het saldo van de meerjarenbegroting 2023 - 2026. Deze structurele mutaties worden meegenomen in de Begroting 2023.
Gedurende het jaar 2022 zullen wij kosten maken in het kader van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het Rijk heeft aangegeven dat deze kosten volledig vergoed zullen worden mits in alle redelijkheid gemaakt. Dit betekent dat wij verwachten dat de kosten volledig zullen worden vergoed door het Rijk en dus budgetneutraal gaan verlopen. Daarom kiezen wij ervoor om niet steeds begrotingswijzigingen te maken maar straks eenmalig een totaalbudget op te nemen in de veegwijziging (december in raad) met daarbij de raming van de bijbehorende vergoedingen vanuit het Rijk.
We hebben inmiddels (peildatum juni 2022) € 750.000 aan kosten gemaakt (inclusief verplichtingen).
In de eerste helft van dit jaar is de inflatie behoorlijk opgelopen. Maandelijks tot bijna 10%. In enkele sectoren hebben we zelfs te maken met hogere kostenstijgingen. De ontwikkelingen zijn dermate onzeker, dat we geen goede inschatting kunnen maken van de prijsindex voor 2022. Daarom passen we de budgetten 2022 nu niet aan voor deze kostenstijgingen. Om de verwachte kostenstijgingen op te vangen, stellen we voor het rekeningresultaat 2021 van € 3,2 miljoen in te zetten. Dit bedrag wordt bij de vaststelling van de jaarrekening toegevoegd aan de algemene reserve. Bij de jaarrekening 2022 kunnen we dan waar nodig de kostenstijgingen verrekenen met deze reservering.
Leeswijzer
Het effect op het saldo 2022 en de meerjarenramingen 2023 - 2026 staat in het onderdeel Financiën/Financiële positie .
In de programmabegroting 2022 staan per programma de activiteiten die we in het begrotingsjaar uitvoeren. In deze tussentijdse rapportage melden we bij het onderdeel 'Wat doen we?' de afwijkingen op de voortgang van deze activiteiten. Daarbij onderscheiden we:
GROEN = voortgang verloopt volgens planning
BLAUW = voortgang wijkt positief af
ROOD = voortgang wijkt negatief af.
Als de activiteit niet volgens planning verloopt, geven we een toelichting. Zo ziet het er uit:
Bevorderen van een veilige woon- en leefomgeving | |
---|---|
Vergroten van bewustwording en weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit | |
Hier komt een toelichting als het een activiteit met een positieve afwijking is. | |
Beschermen van een veilige, schone en bereikbare omgeving | |
Hier komt een toelichting als het een activiteit met een negatieve afwijking is. |
Bij het onderdeel 'Wat kost het' melden we de afwijkingen op de budgetten.